Tyyliniekka Tommy Tuomikoski

Kuvat:

11.02.2010 12:27

Henrik Ivar (Iivari) Tuomikoski ja Wilfred ”Tommy” Tuomikoski

Toukokuussa 1926 rantautui puolestaan Helsinkiin s/s Andania matkustajinaan amerikansuomalaisia turisteja. Heitä viihdytti laivassa orkesteri, jossa soitti 19-vuotias Wilfred ”Tommy” Tuomikoski (1907-1937), Ilmajoen Nopankylästä, Etelä-Pohjanmaalta lähteneen Iivarin lahjakas muusikkopoika.

 

s/s Andania

 

 

S/s Andanian saapuminen Suomeen on merkkipaalu maamme iskelmämusiikin ja jazzin historiassa. Tuomikoski ja kaksi muuta orkesterilaista päättivät jäädä Helsinkiin ja saivat heti kiinnityksen parhaisiin tanssiorkestereihimme. Tommy soitti mm. Zambassa, Ramblersissa ja Dallapéssa. Hänen soittimiaan olivat alttosaksofoni, klarinetti ja viulu. Lisäksi hän oli taitava opettaja ja aktiivinen puuhames. Paitsi että hän toi Suomeen sen aikaisen modernin saksofoninsoiton tekniikan ja improvisointitaidon, kokosi saksofonikvartetteja  ja -kvintettejä, hän myös julkaisi suositun saksofonikoulun ja järjesti orkesterikilpailuja.

 

Fletcher Hendersonin huippuorkesteriTommy oli muutenkin tyyliniekka ja antoi tervetullutta amerikkalaista vastapainoa saksalais- ja slaavilaisvaikutteiselle viihdekulttuurillemme. Kuten Louis Armstrong saavuttuaan New Yorkiin Chicagosta ja liityttyään 1924 Fletcher Hendersonin huippuorkesteriin, Tommy Tuomikoski oli tanssimusiikista kiinnostuneiden idoli. Voidaan puhua suorastaan ”Tuomikoski kuumeesta”. Silloinen nuoriso, muusikot etunenässä, pyrkivät jäljittelemään häntä kaikin tavoin. Oli muodikasta olla ”Tuomikoski-kampaus”, käyttää ”Tuomikoski-pukuja” ja matkia hänen tapaansa kävellä ja tanssia. Hän oli myös estoton ja vauhdikas showmies. Kerrotaan, että hän saattoi soittaa klarinettia pelkällä suukappaleella ja kiemurrella lavalla koko 190-senttisessä pituudessaan käärmeenlumoojaa matkien.

 

Frankie Trumbauer & His Orchestra With Bix & Lang – Trumbology

{youtube}rDL_RdFH9V8{/youtube}

 

Tommyn käyntikortti kultaisella reunallaMutta hänen merkittävin saavutuksena oli jazzin oikean sykkeen ja soittotyylin opettamisessa. Käydessään 1931 kotimaassaan hän toi mukanaan uusia nuotteja ja uusimmat äänilevyt, joita ramblersilaiset ja Dallapén pojat kuuntelivat innolla. Tommy asui hotelli Fenniassa, josta hän 1935 lähti yllättäen ja vähin äänin takaisin Yhdysvaltoihin. Syynä olivat ilmeisesti terveysongelmat, mm. kuuloa nopeasti heikentävä korvatuberkuloosi. Hän kuoli Bostonissa 1937, ja hänen viimeinen leposijansa on kotikaupungissaan Quincyssa. –  Tommy Tuomikoski esiintyi 1930 Zamba-orkesterin mukana ensimmäisessä suomalaisessa äänielokuvassa ”Sano se suomeksi” ja myös ensimmäisellä kotimaisella jazzlevyllä,  ”Muistan sua, Elaine” (1932).

 

Leo Adamson & Ramblers orkesteri – Muistan sua, Elaine (1931)

Ramblers orkesteri: pasunisti, kapellimestari Klaus Salmi, saksofonisti, klarinetisti Tommy Wilfred Tuomikoski, kitaristi, laulaja Leo Adamson, sousafonisti Merle Wilkin, tenorisaksofonisti Lelle Andersen, trumpetisti Alvar Kosunen, pianisti Eero Hyvärinen ja rumpali Jomi Leino.

{youtube}1SQBbATV-DU{/youtube}

 

Muistan sua Elaine by Club For Five

{youtube}vtUUL1x8fgc{/youtube}

 

 

Takaisin